Opširnije

16.04.2018

Povećalo: ZAVRŠEN PRVI PROJEKT MEDIJSKE PISMENOSTI

Podjelom potvrda najupornijim polaznicima drugog, naprednog modula, završio je vidljivi dio našeg najnovijeg projekta...
ZAVRŠEN PRVI PROJEKT MEDIJSKE PISMENOSTI

Nakon četiri sata osnova, u okviru sata građanskog odgoja u Ekonomskoj školi Sisak, tijekom ožujka i travnja subote prijepodne u Novom svijetu bile su rezervirane za mlade koji su željeli naučiti više o medijskoj pismenosti.

Drugi je modul projekta Povećalo bio malo šireg obujma, kako satnice tako i tematike. Četiri subote u trajanju od po četiri sata, ukupno 16 sati učenja o medijima, medijskim manipulacijama, zatim praktičan rad, ali i terenski obilazak medijskih redakcija u Sisku, razgovor s novinarima, ono je što su svi koji su se odlučili na dolazak u Novi svijet imali priliku iskušati i naučiti. Drugi je modul sjajno pripremila i mentorirala Mima Juračak, profesorica filozofije koja je u ležerno-radnoj atmosferi poticala polaznike da razmišljaju i da sami pronalaze rješenja i odgovore kada su mediji u pitanju.

Prva su dva termina tako brzo prošla u razgovoru, istraživanju, primjerima, ali bilo je i nešto teorije. U svakom slučaju, nije bilo dosadno, već vrlo životno, korisno, pomalo zabrinjavajuće jer o nekim stvarima, dok ih voditeljica Mima nije spomenula, nismo niti razmišljali...

Treći termin posvetili smo terenskom obilasku medijskih redakcija u Sisku. Prvo nam je u goste stigao novinar Večernjeg lista, Danijel Prerad od kojeg smo imali priliku čuti kako novinari rade, što ih muči, koje su im brige, a koje radosti vezane uz njihovu profesiju. Zatim je slijedila lagana šetnjica do redakcije Novog sisačkog tjednika gdje nas je direktor Damir Pintarić uputio u način rada, ali nam i darovao posljednji broj ovog jedinog sisačkog tiskanog lista. Za kraj - radio postaje. Prvo Radio Sisak gdje su nas Ivana Baričić Bajtela i Krešimir Hrgarek uputili u osnove širenja vijesti putem radijskog etera, a imali smo se priliku i snimiti, čuti vlastiti glas i vidjeti kako se mogu montirati različiti tonovi u jedan. I šećer na kraju, druženje uz Karmen Valenta na Quirinus radiju. Bilo je zaista zanimljivo i poticajno.

Posljednji, četvrti termin edukacije o medijskoj pismenosti osmišljen je kao prilika za još malo učenja o medijskim slobodama, ali polaznici su imali mogućnost predstaviti vlastiti novinarski rad. Svi su imali zaista zanimljive teme i načine kako su te teme obradili i prezentirali, tako da pohvale idu svima. Ipak, oni najbolji novinarski radovi uskoro će se moći čitati u Novom sisačkom tjedniku. Zato čestitke svim polaznicama koje su uspješno završile edukaciju o medijskoj pismenosti, koje su sve naše zahtijeve ispunile i zaslužile nagrade. Nakon posla i čestitki, malo smo se i počastili, ali te fotografije nisu za javnu objavu zbog mogućih medijskih manipulacija ;) 

Hvala svima koji su omogućili provedbu projekta - donatorima (Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Sisak), partnerima (Ekonomska škola Sisak i Sisačko-moslavačka županija), suradnicima (Vanja Ličina, Mima Juračak, Lidija Tomljenović Kovačić), predstavnicima lokalnih medija (Novi sisački tjednik, Radio Sisak, Quirinus radio, Večernji list).

Zahvaljujući vama, sada znamo više. I mi i korisnici - učenici Ekonomske škole Sisak.

Kontakt

NOVI SVIJET
udruga za djecu i mlade

Trg grada Heidenheima 1
44000 Sisak, Hrvatska

t: 044 536 574

e: info@novi-svijet.hr

Posjetite nas na društvenim mrežama

Impressum

Tekstovi, fotografije, video i audio: Novi svijet
Idejni koncept i oblikovanje: Novi svijet

Svi sadržaji objavljuju se u najboljoj namjeri.
Objavljivač ne odgovara za bilo koji oblik prenošenja ili interpretacije.

web development @ ČuBraD
copyright @ Novi svijet 2024