Opširnije

09.05.2016

Šarena vojska zdravlja: SLAVONSKI BROD, VINKOVCI, ĐAKOVO

Dinamičnim slavonskim vikendom otpočeli smo ovogodišnji obilazak hrvatskih gradova u prevenciji ovisnosti na nešto drugačiji način...
SLAVONSKI BROD, VINKOVCI, ĐAKOVO

Premijernu izvedbu našeg performansa prvi su imali priliku vidjeti građani Slavonskog Broda koji su se u subotu prijepodne zatekli u šetnji ili na jutarnjoj kavi na najvećem hrvatskom trgu, onom tik uz rijeku Savu koji nosi ime dr. Ante Starčevića. Domaćini su nas s ponosom informirali o toj činjenici, a nakon neformalnog časkanja krenuli smo u akciju. Led je probijen! Brođani su pažljivo promatrali našu šarenu družinu u izmjenjivanju glumačkih naracija i glazbenih sekvenci s jasnom i jednostavnom porukom – živite aktivno, budite zdravi i sretni! Kao i uvijek, tako i ovoga puta, bilo je izuzetno zanimljivo promatrati transformaciju sjetnih ili ravnodušnih lica koja su dobivala široke, iskrene osmijehe uz novu iskricu žara u očima... Gromoglasni pljesak na samom kraju izvedbe i opće oduševljenje završni je «touch» koji zaokružuje cijelu priču. Naravno, kao i u prethodnoj sezoni, tu je i nezaobilazni poziv publici na izravno uključenje u sam performans, kao i marljivo bilježenje dojmova promatrača koje neposredno po svakoj izvedbi obavljaju naše ljupke hostese.

Rezultat svakog performansa bio je vrlo sličan – dobra vibra, evidentan popravak raspoloženja, uključenje uz ples i pjesmu (najčešće bećarac, naravno), raspitivanje o projektu, riječi pohvale, pozivi na piće...

Nažalost, kao i uvijek, u ovako strogo konceptualno postavljenim projektima, vremena je bilo malo. Poštujući raspored i plan putovanja, drage nam domaćine i Slavonski Brod morali smo brzo napustiti.

Nedjeljno prijepodne proveli smo u Vikovcima izvodeći naš performans na prepunom Korzu... Nema smisla ponavljati izrečeno jer opisane reakcije naše publike uglavnom su svuda vrlo slične. Izdvojili bismo možda ozbiljne pohvale nekih eminentnih, hrvatskih umjetnika koji su se toga jutra zatekli baš na vinkovačkim ulicama. Ipak, većina naše družine je amaterskog profila pa nam riječi podrške i pohvale profesionalaca puno znače.

Poslijepodne, skoknuli smo do Đakova, planirajući popiti kavu i izvesti nekoliko pefrormansa... Eh, planovi su jedno, a razvoj događaja na terenu nešto sasvim drugo. Ovoga puta naš se dolazak poklopio s velikom završnicom trodnevne fešte, povodom Dana grada Đakova, što znači da su nas opet dočekale prepune ulice i trgovi. Tako motivirani, pošteno smo prionuli poslu i upregnuli sve preostale raspoložive resurse. U izvedbama koji su se na đakovačkim ulicama i trgovima redale kao na traci, glumci su pomalo ostajali bez glasa, glazbenici bez zraka, indikatori baterija na svim pratećim tehničkim uređajima opasno su svjetlili crveno... Unatoč svemu nismo se predavali... Posebno dojmljive i uspješne bile su dvije posljednje izvedbe, u kafićima prepunim mladih ljudi – naše glavne ciljane skupine!

Iscrpljeni, umorni, zadovoljni... u sumrak krenusmo kući.

Rezime: dva dana, tri grada, 25 izvedbi, 250 anketiranih građana i nekoliko tisuća promatrača... Doviđenja Slavonijo, za dva, odnosno tri tjedna na redu su naši domaći gradovi - Sisak i Petrinja.

----

P. S. Iscrpljenost i umor ipak nisu bili toliko pogubni – još je nešto energije preostalo i za malu fešticu uz gitaru i trubu u našem veselom autobusu :)

Kontakt

NOVI SVIJET
udruga za djecu i mlade

Trg grada Heidenheima 1
44000 Sisak, Hrvatska

t: 044 536 574

e: info@novi-svijet.hr

Posjetite nas na društvenim mrežama

Impressum

Tekstovi, fotografije, video i audio: Novi svijet
Idejni koncept i oblikovanje: Novi svijet

Svi sadržaji objavljuju se u najboljoj namjeri.
Objavljivač ne odgovara za bilo koji oblik prenošenja ili interpretacije.

web development @ ČuBraD
copyright @ Novi svijet 2024