Opširnije

13.04.2015

Bonaca: NASTAVAK PROJEKTA VRŠNJAČKE MEDIJACIJE

Od početka drugog polugodišta prema novom, unaprijeđenom konceptu u šest škola različitih hrvatskih županija provode se interaktivne radionice radionice vršnjačke medijacij
NASTAVAK PROJEKTA VRŠNJAČKE MEDIJACIJE

Prvi dio ovog projekta proveden je jesenas u Sisku, a obuhvatio je edukaciju dvanaest polaznika seminara – stručnih suradnika u školama - parnerima koji sada nastavljaju prenositi stečeno znanje u formi interaktivnih radionica za učenike – miritelje. Projekt koji se pod nazivom Bonaca 5 provodi tijekom školske godine 2014./15., preventivnog je karaktera, a ima za cilj sprječavanje nasilja među mladima obuhvaćajući ukupno oko 120 učenika šestog razreda osnovnih škola.

Trenutačno, radionice se provode u slijedećih šest škola, u četiri hrvatske županije; Osnovnoj školi Stjepana Radića u Božjakovini (Zagrebačka županija), u Osnovnoj školi Donja Dubrava (Međimurska županija), u Osnovnoj školi Okučani (Brodsko – posavska županija) te u tri osnovne škole Sisačko – moslavačke županije, OŠ Dragutina Tadijanovića u Petrinji, OŠ Sela i OŠ Braća Ribar u Sisku.

Radionice edukacije za učenike - miritelje provode se kontinuirano u svakoj od navedenih škola, a polaznici uče metodologiju i praktična znanja, tj. kako postupati u slučaju vršnjačkog nasilja i konfliktnih situacija. Program se provodi na način da grupi učenika znanje stečeno na seminaru prenosi mentor - miritelj i educira ih o metodama koje utječu na smanjenje vršnjačkog nasilja i zlostavljanja djece te načinima kako ispravno voditi proces mirenja ili medijacije sa školskim kolegama. Nakon završene edukacije  polaznici ovih radionica biti će budući školski učenici - miritelji (medijatori) koji će od sljedeće školske godine početi s primjenjivanjem stečenih znanja u svakodnevnom djelovanju u svojim školama.

Vjerujemo kako će i to biti dodatan razlog za smanjenje napetosti i problematičnih situacija na školskim hodnicima i da će se svakodnevni manji sukobi rješavati brže i uspješnije.

Paralelno s provedbom radionica u školama, tijekom mjeseca travnja emitiraju se i edukativne radio emisije na tri lokalne radio postaje; Petrinjskom radiju, Radio Sisku i Radio Quirinusu koje su pripremile stručne suradnice projekta Povjetarac - Bonaca Lidija Tomljenović Kovačić, Gabrijela Kramarić Eid i Suzana Telar.

Kontakt

NOVI SVIJET
udruga za djecu i mlade

Trg grada Heidenheima 1
44000 Sisak, Hrvatska

t: 044 536 574

e: info@novi-svijet.hr

Posjetite nas na društvenim mrežama

Impressum

Tekstovi, fotografije, video i audio: Novi svijet
Idejni koncept i oblikovanje: Novi svijet

Svi sadržaji objavljuju se u najboljoj namjeri.
Objavljivač ne odgovara za bilo koji oblik prenošenja ili interpretacije.

web development @ ČuBraD
copyright @ Novi svijet 2024