Opširnije

17.11.2014

Bonaca: ZAPOČEO NOVI CIKLUS

U značajno unaprijeđenom konceptu, započeo je novi ciklus projekta prevencije nasilja među mladima...
ZAPOČEO NOVI CIKLUS

Nakon četiri ciklusa usmjerena na uobičajene izravne aktivnosti provođenja interaktivnih radionica u osnovnim i srednjim školama Sisačko – moslavačke županije, ovogodišnjim petim ciklusom značajno smo proširili geografsko i korisničko područje djelovanja, kao i cjelokupni projektni koncept.

Tako smo ove jeseni petim dijelom Bonace obuhvatili sedam osnovnih škola iz četiri različite hrvatske županije, a složenoj i aktualnoj problematici nasilja među mladima pristupili smo kroz prizmu modela vršnjačke medijacije. Ovu, relativno novu metodologiju na našim prostorima uvodimo među prvima, a realiziramo je kroz nekoliko segmenata:

Prije svega, organiziramo stručni seminar za školske pedagoge i ostale zainteresirane djelatnike obrazovnog sustava, kako bi ih pobliže upoznali s osnovnim pojmovima komunikacije, sukoba i naravno, medijacije odnosno posredovanja.

Prvi seminar održan je tako proteklog vikenda u našem prostoru u Sisku. Stručna mentorica seminara je Suzana Telar, dipl. učiteljica, verificirana medijatorica, vanjska suradnica Agencije za odgoj i obrazovanje, voditeljica Županijskog stručnog vijeća za građanski odgoj i obrazovanje za Sisačko – moslavačku županiju.

Na ovom seminaru se kroz teoriju i praktične vježbe detaljno prolazila problematika komunikacije i sukoba, dok će sljedeći, koji će se održati za dva tjedna, u cijelosti biti posvećen medijaciji.

Nakon završetka ovog ciklusa u ukupnom trajanju od 24 školska sata, uslijedit će drugi važan dio ovog projekta, odnosno izravan rad s učenicima u sedam osnovnih škola u četiri hrvatske županije, koje će provoditi educirani i kvalificirani učitelji – medijatori.

Ova cjelina provodit će se u drugom polugodištu tekuće školske godine, simultano i sinkronizirano, pod stručnom supervizijom mentorice, što će otvoriti dodatne mogućnosti za kvalitetnu razmjenu iskustava i novih ideja.

Konačan rezultat biti će skupina od više od 100 učenika šestog razreda, osposobljenih za praktično provođenje vršnjačke medijacije u sedam hrvatskih osnovnih škola.

Čvrsto vjerujemo kako je ovo značajan korak u borbi za umanjenje gorućeg problema nasilja među mladima, koji ima dobre temelje i veliki potencijal za daljnje širenje na ostale hrvatske škole i gradove.

----

Projekt provodimo uz dopuštenje i potporu mr.sc. Maje Uzelac, autorice stručnih priručnika s ovom problematikom i jedne od začetnica praktične primjene vršnjačke medijacije u Hrvatskoj.

Financijsku potporu projektu Bonaca (5. dio) osiguralo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sportaRH.

Sve ostale detalje, kao i raspored projektnih aktivnosti možete pronaći u glavnom izborniku (Aktualni projekti – Povjetarac – Bonaca).

Kontakt

NOVI SVIJET
udruga za djecu i mlade

Trg grada Heidenheima 1
44000 Sisak, Hrvatska

t: 044 536 574

e: info@novi-svijet.hr

Posjetite nas na društvenim mrežama

Impressum

Tekstovi, fotografije, video i audio: Novi svijet
Idejni koncept i oblikovanje: Novi svijet

Svi sadržaji objavljuju se u najboljoj namjeri.
Objavljivač ne odgovara za bilo koji oblik prenošenja ili interpretacije.

web development @ ČuBraD
copyright @ Novi svijet 2024