ART / Šarena vojska zdravlja

Šarena vojska zdravlja

Razveselimo se!

Inovativni program prevencije ovisnosti koji i kod izvoditelja i kod korisnika popravlja raspoloženje, poziva na aktivnost i potiče zdrav i pozitivan pogled na život.

Izvorni koncept ovog performansa osmišljen je od skupine mladih umjetnika, članova Udruge, koja se okupila 2008. godine s idejom promoviranja zdravlja i pozitivnih životnih vrijednosti u okvirima multimedijskih kampanja Živi život!

Šarena vojska zdravlja tada je, uz minimalne izvedbene resurse, obišla nekoliko gradova Sisačko-moslavačke županije, a izuzetno dobre reakcije publike i najšire javnosti rezultirale su transformacijom ove akcije u samostalni projekt te širenjem područja djelovanja na cijelu Hrvatsku.

Danas, radi se o kratkom interaktivnom glumačkom performansu koji izvodi skupina glumaca i glazbenika u različitim javnim prostorima u kojima se okuplja veći broj mladih ljudi s ciljem promocije zdravlja i života bez ovisnosti.

Nakon svake izvedbe hostese – evaluatorice provode ad hoc anketu o dojmovima i uspješnosti akcije, a zainteresirani promatrači imaju mogućnost izravnog uključenja u performans, uz osvajanje motivacijske nagrade.

U dva dosadašnja projektna ciklusa (ŠVZ 1 - ljeto 2014. i ŠVZ 2 - ljeto 2016.) ovim projektom obišli smo cijelu Hrvatsku, od Vukovara do Dubrovnika. U 17 gradova izveli smo oko 170 performansa i izravno u izvedbe uključili isto toliko korisnika - promatrača koji su zajedno s nama zapjevali, zaplesali ili javno pokazali neki od svojih talenata. Izvedbe je uživo vidjelo oko 10 000 gledatelja, a o Šarenoj vojsci zdravlja pričalo se na svakom koraku...

Provedbi projekta kao partneri značajno su pomogli mladi novinari i snimatelji zagrebačke Televizije Student te članovi malog puhačkog ansambla učenika sisačke Glazbene škola Frana Lhotke izvođenjem glazbenih sekvenci uživo.

Šarena vojska zdravlja u studenome 2016. godine uvrštena je na popis od 7 najinovativnijih i najboljih projekata prevencije ovisnosti od strane posebnog tijela Vijeća Europe (Pompidou Group) u konkurenciji od 47 projekata prevencije ovisnosti iz cijele Europe.

Šarena vojska zdravlja - pregled novosti

Kontakt

NOVI SVIJET
udruga za djecu i mlade

Trg grada Heidenheima 1
44000 Sisak, Hrvatska

t: 044 536 574

e: info@novi-svijet.hr

Posjetite nas na društvenim mrežama

Impressum

Tekstovi, fotografije, video i audio: Novi svijet
Idejni koncept i oblikovanje: Novi svijet

Svi sadržaji objavljuju se u najboljoj namjeri.
Objavljivač ne odgovara za bilo koji oblik prenošenja ili interpretacije.

web development @ ČuBraD
copyright @ Novi svijet 2024