ARHIV 2 (2007.-2016.) / Živi život!

Živi život!

Multimedijske kampanje za zdraviji život (2004. - 2012.)

Konceptualni, višegodišnji program borbe protiv ovisnosti i promicanja temeljnih životnih vrijednosti, izvorno osmišljen od naše udruge.

Živi život!, multimedijske kampanje za zdraviji život unaprijeđeni je koncept borbe protiv ovisnosti i promicanja temeljnih životnih vrijednosti koji se kronološki nastavio na Kampanje protiv ovisnosti. Osnovna odrednica programa je afirmativni pristup u kojem je šarenilo boja i poziv na pozitivne promjene dominantna komponenta.

Program se odvijao u formi jednomjesečnih kampanja, u pravilu u proljeće svake godine. Izuzetno, u nekim su kalendarskim godinama organizirane i jesenske kampanje, a održana je i jedna zimska. 

Realizacija programa započela je u proljeće 2004. a krajem 2010. godine zaokružili smo ciklus od deset kampanja s ukupno više od 140 aktivnosti koje su izuzetno dobro prihvaćene od najšire javnosti.

Svaka kampanja sadžavala je nekoliko paralelnih izvedbenih komponenti: edukativnu, koja se najčešće provodila putem interaktivnih radionica u obrazovnim ustanovama, kreativno - zabavnu, u kojoj je svake godine organizirana neka nova, specifična akcija i na kraju naravno medijsku (konferencije za novinare, radio emisije, spotovi, prezentacija rezultata i sl.) u kojoj su se aktivnosti i ciljevi kampanje promicali putem svih dostupnih medijskih sredstava priopćavanja.

Teme koje smo na edukativan, kreativan i zanimljiv način obrađivali u ovim kampanjama bile su: ovisnosti o nikotinu, alkoholu i drogama, pravilna prehrana, značaj fizičke aktivnosti za očuvanje zdravlja, kreativnost, slobodno vrijeme, pozitivno razmišljanje, reproduktivno zdravlje te ekologija.

Svaka kampanja imala je izvorni, autorski vizualni identitet prezentiran putem različitih promotivnih materijala (plakati, razglednice, brošure, majice...). U ovom segmentu važnu ulogu odigrale su mlade članice našeg Model studija koje su nastupale u ulozi tzv. "zaštitnih lica" kampanja.

Sve programske aktivnosti i izravne akcije svake kampanje osmišljavalo je posebno formirano Programsko vijeće kampanja. Uzimajući u obzir opća načela, ali i specifične odrednice svake kampanje ovo tijelo osmišljavalo je i posebne aktivnosti: parlaonice i tematske radionice, različite akcije, obilježavanje prigodnih datuma te završne zabavno-edukativne događaje. Ukratko, svaki dio svake pojedine kampanje uz pomoć relevantnih stručnjaka posebno je osmišljen kako bi privukao maksimalno zanimanje korisnika.

Uključivanje što više mladih osoba u samu pripremu i provedbu kampanja na volonterskoj osnovi, atraktivan i pozitivan vizualni identitet, široki spektar aktivnosti, zanimljivi i korisni podaci te izrazito vedar i optimističan izričaj izravno pozivaju na aktivniji, zdraviji i kvalitetniji život što su temeljne odrednice programa Živi žvot!

Zanimljivo je istaknuti da su upravo kampanje Živi život! ishodište mnogih naših budućih programa koji su u kampanjama započeti kao male inovativne akcije. Čovječe ne ljuti se - uživo i Šarena vojska zdravlja najuspješniji su primjeri.

Iako se kampanje ne održavaju već nekoliko godina, prema mišljenju stručnjaka i najvećeg dijela javnosti ciklus Živi život! još uvijek je jedini cjeloviti konceptualni program borbe protiv ovisnosti i promicanja zdravlja u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Kontakt

NOVI SVIJET
udruga za djecu i mlade

Trg grada Heidenheima 1
44000 Sisak, Hrvatska

t: 044 536 574

e: info@novi-svijet.hr

Posjetite nas na društvenim mrežama

Impressum

Tekstovi, fotografije, video i audio: Novi svijet
Idejni koncept i oblikovanje: Novi svijet

Svi sadržaji objavljuju se u najboljoj namjeri.
Objavljivač ne odgovara za bilo koji oblik prenošenja ili interpretacije.

web development @ ČuBraD
copyright @ Novi svijet 2024