ARHIV 2 (2007.-2016.) / Lenek svilica je moj

Lenek svilica je moj

Poštujmo tradiciju!

Ekskluzivni zidni kalendar narodnih nošnji Sisačko – moslavačke županije. Program promocije tradicionalnih vrednota i turističkih potencijala Sisačko – moslavačke županije.

Lenek svilica je moj (Lan je moja svila) naziv je izvorne hrvatske pjesme koja govori o skromnosti žena ovoga podneblja. Ono što je u tom kontekstu potrebno naglasiti jest činjenica da je, obzirom na kronični nedostatak kvalitetnijih, uvoznih materijala (u prvom redu svile kao svjetski najraširenijeg i najpopularnijeg materijala za izradu svečanih tradicionalnih odjevnih predmeta), na prostorima današnje Sisačko – moslavačke županije kao glavni materijal u tkanju i izradi odjevnih predmeta u proteklim stoljećima dominirao znatno pristupačniji domaći materijal - lan. Naziv ovog napjeva stoga je prigodno iskorišten i kao naziv ovog projekta.

Temeljna okosnica kalendara velike su autorske kolor fotografije modela (članica Model studija Novog svijeta) u izvornim narodnim nošnjama različitih dijelova Sisačko - moslavačke županije. Osim toga, u sadržaj je uklopljen i niz manjih monokromatskih fotografija kao i edukativni tekstovi koji opisuju ostale tradicijske posebnosti ovog podneblja. Kalendar je sniman tijekom 2011., 2012. i 2013. godine, a u produkciji je na različite načine sudjelovalo više od stotinu ljudi.

Lenek svilica je moj, veliki kalendar narodnih nošnji Sisačko – moslavačke županije naš je pokušaj da se mladim generacijama slikom i rječju prenese dio vrednota naših predaka i osnaži svijest o važnosti poštivanja tradicije kao jedne od temeljnih identifikacijskih odrednica svakog pojedinca.

Kontakt

NOVI SVIJET
udruga za djecu i mlade

Trg grada Heidenheima 1
44000 Sisak, Hrvatska

t: 044 536 574

e: info@novi-svijet.hr

Posjetite nas na društvenim mrežama

Impressum

Tekstovi, fotografije, video i audio: Novi svijet
Idejni koncept i oblikovanje: Novi svijet

Svi sadržaji objavljuju se u najboljoj namjeri.
Objavljivač ne odgovara za bilo koji oblik prenošenja ili interpretacije.

web development @ ČuBraD
copyright @ Novi svijet 2024