ARHIV 1 (1995.-2006.) / Chat

Chat

Otvoreni razgovori četvrtkom (2001. - 2006.)

Izvorni programski koncept udruge Novi svijet, prvi takve vrste u gradu Sisku, razvijen s osnovnim ciljem unaprjeđenja razvoja građanskog društva, s posebnim naglaskom na slobodu govora i iznošenja vlastitog mišljenja.

Chat je serijal javnih priredbi – otvorenih razgovora koji se kontinuirano odvijaju jednom tjedno – četvrtkom uvečer. Osnovni cilj programa je omogućiti mladima javni, demokratski razgovor na teme koje su aktualne u društvu i koje nisu u dovoljnoj mjeri zastupljene u redovitom, školskom obrazovanju. U diskusiji uživo isprepliću se sve generacije, jer gosti Chata stručnjaci su raznih profila (ovisno koja se tema obrađuje), javni djelatnici, učenici (desetak predstavnika nekog razreda srednje škole). Stanke u razgovorima upotpunjuju glazbeni brojevi koje uživo izvode glazbeni gosti - uglavnom neafirmirani, autorski glazbeni sastavi. Priredba se odvija uživo, u pravilu pred potpuno ispunjenim gledalištem. 
Za Chat se svaki tjedan snima i prigodna video anketa u kojoj se građani na ulicama grada Siska pitaju za mišljenje o temi koja se obrađuje. Anketa se nakon toga montira i prikazuje u dvorani u sklopu priredbe.Ukratko, svaka priredba Chat ima četiri važne sastavnice: debata, koncert, kazalište i multimedija.

Snaga koncepta leži upravo u međusobnoj interakciji i sinergiji opisanih sastavnica. Svaka priredba posebno se priprema na način da se ove komponente ciklički izmjenjuju i međusobno isprepliću u cilju postizanja visoke razine kvalitete i atraktivnosti programa. Važnu ulogu pri tome ima moderator koji osim moderiranja diskusije određuje dinamiku i ritam provođenja ostalih opisanih komponenti. 

Prvi Chat održan je 8. veljače 2001. godine, a do sada, održano je ukupno 36 priredbi. 

I na kraju, zašto CHAT – otvoreni razgovori četvrtkom? Gotovo nevjerojatno zvuči činjenica da unatoč zakonskoj regulativi koja jasno štiti slobodu mišljenja i govora te demokratskom ozračju suvremene Hrvatske, današnje mlade generacije u Sisku (a slično je vjerujemo i u većini hrvatskih gradova) još uvijek imaju problem straha od svog razmišljanja. Radeći svakodnevno i izravno s našim korisnicima kroz različite programe i projekte, na pitanje «Što ti misliš o tome?, vrlo često smo od mladih osoba dobivali odgovore tipa: «Ja se sa svime slažem.», «Nemojte pitati mene.», «Mislim ono što i drugi», "Što bih ja ustvari sada trebao reći"...

Program Chat - otvoreni razgovori četvrtkom ima misiju rušenja ovih predrasuda koja se najbolje očituje u njegovom podnaslovu:

RECITE GLASNO ŠTO MISLITE!

Kontakt

NOVI SVIJET
udruga za djecu i mlade

Trg grada Heidenheima 1
44000 Sisak, Hrvatska

t: 044 536 574

e: info@novi-svijet.hr

Posjetite nas na društvenim mrežama

Impressum

Tekstovi, fotografije, video i audio: Novi svijet
Idejni koncept i oblikovanje: Novi svijet

Svi sadržaji objavljuju se u najboljoj namjeri.
Objavljivač ne odgovara za bilo koji oblik prenošenja ili interpretacije.

web development @ ČuBraD
copyright @ Novi svijet 2024