IDENTITET / Osvrt

Osvrt

Kao i većina dobrih priča i naša je započela manje više spontano, bez prevelikih planova i očekivanja. Jednostavno, nekoliko mladih ljudi željelo je unijeti malo radosti u poslijeratnu svakodnevnicu sivog i razrušenog grada...

S vrlo malo iskustva, ali s mnogo dobre volje krenuli smo tako u malu avanturu. Pazi škola! bila je prva specijalizirana dječja radio emisija, a School Dance prvi disko program prilagođen isključivo osnovnoškolskom uzrastu. Početni uspjesi i nas su same iznenadili :)

Tu negdje rodila se i ideja o organiziranom, institucionalnom  djelovanju. Iako tada još nismo mnogo znali o pojmu i prirodi civilnoga sektora. Novi svijet, udrugu za djecu i mlade osnovali smo s puno volje i strasti, u jesen 1997. godine, gotovo dvije godine nakon opisanih početaka.

Vrlo brzo, već sljedeće, 1998. godine kao izravan odgovor na tadašnji rastući društveni problem, uslijedile su prve konceptualno organizirane Kampanje protiv ovisnosti na ovim prostorima, a početna animacija djece kroz disko program u idućih nekoliko godina prerasla je u jednu od najpopularnijih show priredbi toga vremena, Izbor za Miss teen & College Sisačko-moslavačke županije.

U godinama koje su slijedile Novi svijet postao je izuzetno popularan, prvenstveno zahvaljujući uspješnim programima manekenske i modne animacije. Iako smo tada već dosta ozbiljno djelovali u nekoliko različitih tematskih područja, trebalo je proći još prilično vremena, pošteno zakoračiti u novi milenij i odraditi cijeli niz različitih, inovativnih, zanimljivih i kreativnih projekata dok se u percepciji javnosti nije iskristalizirala naša prava namjera i osnovna misija, sadržana i u samom nazivu Udruge.

Crta, Aerobic fun, Put crvene vrpce, Kreativa te posebno Chat - otvoreni razgovori četvrtkom, M-klub i Živi život! programi su koji su obilježili naše djelovanje, formirali naš današnji identitet i etablirali nas kao prepoznatljivu instituciju izvaninstitucionalne brige o djeci i mladima.

Put koji smo odabrali, orijentirajući se prvenstveno našim temeljnim odrednicama i zajedničkim načelima, često je bio i trnovit i krivudav i nepoznat. Ipak, uvijek smo vjerovali u sebe, nismo odustajali, rušili smo sve prepreke i ispravljali zablude, ponekad plaćajući i (pre)visoku cijenu kako bi ostvarili zacrtani cilj.

Danas, razvijamo nove programske koncepte, pokušavamo biti aktualni, kontinuirano ulažemo u edukaciju, suradnju i snažan institucionalni razvoj.

Iza nas je ogromno iskustvo i mnoštvo akcija, događaja, projekata, programa, zaposlenika, suradnika, volontera, prijatelja, partnera, institucija. Znanja, smijeha, osmijeha. Dječjih, školskih, tinejdžerskih, roditeljskih... Vrlo je teško i nama samima sve to zapamtiti, nabrojati i opisati.

Još je izazovnije jednakim žarom i voljom, nakon 25 godina svakoga dana u Novom svijetu stvarati i svakoga dana s Novim svijetom živjeti.

Hvala vam na podršci!

Kontakt

NOVI SVIJET
udruga za djecu i mlade

Trg grada Heidenheima 1
44000 Sisak, Hrvatska

t: 044 536 574

e: info@novi-svijet.hr

Posjetite nas na društvenim mrežama

Impressum

Tekstovi, fotografije, video i audio: Novi svijet
Idejni koncept i oblikovanje: Novi svijet

Svi sadržaji objavljuju se u najboljoj namjeri.
Objavljivač ne odgovara za bilo koji oblik prenošenja ili interpretacije.

web development @ ČuBraD
copyright @ Novi svijet 2024