Opširnije

17.01.2018

Povećalo: PRIPAZIMO KOME VJERUJEMO!

S početkom nove godine predstavili smo naš najnoviji program! Opet smo prvi u našem gradu, a ovoga puta bavimo se izuzetno aktualnom tematikom medijske pismenosti mladih.
PRIPAZIMO KOME VJERUJEMO!

Projekt medijske pismenosti Povećalo predstavili smo javnosti na konferenciji za novinare na kojoj smo imali priliku okupiti sve one koji su zaslužni za njegovo pokretanje. Tako su predstavnici partnerskih organizacija, dožupan Ivan Celjak ispred Sisačko-moslavačke županije i ravnateljica Ekonomske škole Sisak, Marina Jovanić istaknuli važnost uključenja njihovih organizacija u zajednički rad na edukaciji mladih o aktualnoj tematici medijske pismenosti mladih. Za one koji nisu do kraja upućeni, evo i kratke definicije: „Medijska pismenost je mogućnost pristupa, analize, kritičkog vrednovanja i stvaranja novoga medijskog sadržaja (Kanižaj, 2014.)“.

O aktivnostima prvog modula projekta koje u okviru redovite satnice građanskog odgoja, u formi interaktivnih radionica za učenike svih prvih, drugih i trećih razreda Ekonomske škole Sisak provodi naša predsjednica Lidija Tomljenović Kovačić više je rekao pedagog Škole, Vanja Ličina, dok je aktivnosti drugog obrazovnog modula projekta predstavila stručna suradnica Mima Juračak. Ona će ujedno i realizirati drugi modul za učenike koji žele znati malo više, tj. produbiti  znanja o temi medija, ali i sami se okušati u stvaranju konkretnog medijskog sadržaja. U okviru ovog modula predviđen je i terenski posjet sisačkim redakcijama; Radio Sisku, Radio Quirinusu, Novom sisačkom tjedniku te izravni susret s novinarom Večernjeg lista.

Mima Juračak ujedno je i autorica brošure Mali filmski vodič kroz medijsku pismenost koja je objavljena u okviru projekta Povećalo, a namijenjena je srednjoškolskoj populaciji. Autorske kolaže koji su dio ove brošure, a propitiju nas i svijet oko nas, novinari su imali priliku vidjeti na maloj izložbi koja je postavljena kao sastavni dio konferencije za novinare.

Projekt Povećalo već je zaživio i na terenu jer smo proveli i prve radionice! Raduju nas prva pozitivna iskustva i odlične reakcije učenika koji su pokazali izuzetno zanimanje za ovu temu i savladavanje važnih znanja i vještina koje nam olakšavaju da u svijetu zaglušenom informacijama izabremo i vrednujemo one prave :)

Radujemo se nastavku druženja i učenja o komunikaciji, medijima, novinarima i novinarstvu, društvenim mrežama, diskriminaciji, stereotipima i predrasudama u medijima, o oglašavanju, skrivenom oglašavanju, influenserima, odnosima s javnošću.

Ove teme obrađivati ćemo u okviru provedbe prvog modula na radionicama za učenike tijekom siječnja i veljače. Družimo se, razgovaramo, igramo se i učimo zajedno!

Povećalo - o programu

Kontakt

NOVI SVIJET
udruga za djecu i mlade

Trg grada Heidenheima 1
44000 Sisak, Hrvatska

t: 044 536 574

e: info@novi-svijet.hr

Posjetite nas na društvenim mrežama

Impressum

Tekstovi, fotografije, video i audio: Novi svijet
Idejni koncept i oblikovanje: Novi svijet

Svi sadržaji objavljuju se u najboljoj namjeri.
Objavljivač ne odgovara za bilo koji oblik prenošenja ili interpretacije.

web development @ ČuBraD
copyright @ Novi svijet 2024