Opširnije

12.11.2005

Chat: TRGOVINA LJUDIMA

U svom drugom nastavku jesenskog ciklusa CHAT je ponovno zabljesnuo punim sjajem. Aktualni gosti, kvalitetna diskusija, dobar band i dupkom puna dvorana...
TRGOVINA LJUDIMA
TRGOVINA LJUDIMA
osvrt: Sonja Švagel
 
Mislite da toga nema kod nas? Ili da se to ne može dogoditi vama ili ljudima oko vas?
 
Pa i ja sam slično razmišljala do današnjeg Chat-a. Ali, realnost je nažalost nešto drugačija.
Pod tim ne smatram da treba širiti opću paranoju ili živjeti u strahu, samo imati razvijenu svijest i informacije o potencijalnoj opasnosti.
 
Na samom početku Zlatko Koštić, voditelj Odsjeka organiziranog kriminala PU Sisačko-moslavačke županije objasnio je da je trgovina ljudima kazneno djelo koje se izvodi od strane organizirane skupine na način da se ljude vrbuje u svrhu seksualnog iskorištavanja, prodavanja organa i sl.
 
Naš gost iz Ureda za ljudska prava gospodin Predrag Šipka rekao je da je danas trgovina ljudima treća unosna zona na tržištu – prednjače trgovina oružjem, a zatim drogom. Dodao je kako je u trgovinu ljudima uključeno oko četiri milijuna ljudi, ali formalno još uvijek nema veliki broj registriranih osoba.
 
Gospođa Sadika Zvirkić iz Karlovca, koordinatorica Ženske grupe „Korak“ upozorila je da su uz žene, ugrožene skupine i djeca, ali i stari ljudi koje se vrbuje u svrhu prosjačenja. Treba shvatiti da su trgovane osobe zapravo roblje od kojih „trgovci“ imaju visoku korisnost – prodajom osobe na crnom tržištu zarade do 20 tisuća eura, dok prodajom organa i preko 120 tisuća eura.
 
Našim gostima naknadno se pridružila i gđa. Ines Loknar Mijatović također iz Ureda za ljudska prava koja nas je upoznala s radom skupine za suzbijanje trgovine djecom. Ono što je bitno za našu zemlju je to da je sve veća pažnja usmjerena prevenciji trgovine ljudima, istaknula je gđa. Mijatović.
 
Viktorija Horvatinec – socijalna radnica Prihvatnog centra za azilante u Šašinoj Gredi približila nam je pojam „azilanti“. To su osobe koje su na neki način ugrožene u svojoj zemlji (iz političkih, vjerskih razloga). To dakle nisu ekonomski migranti, kao kod većine slučajeva trgovine ljudima.
 
„Glasove mladih“ ovog puta zastupali su srednjoškolci iz Petrinje, koji su pokazali da su dosta upoznati s ovom tematikom, a ostale upozorili da izbjegavaju sumnjive ljude i ne javljaju se na različite oglase za posao. Složili su se da je takve zamke najklakše izbjeći ako su dovoljno informirani i educirani.
 
U anketi naša suradnica Neda postavila je pitanje građanima Siska „Mislite li da možete postati žrtve trgovine ljudima“, a odgovori Siščana bili su različiti. Neki misle da nema šanse, drugi da za to postoji realna mogućnost, ali ipak najčešći odgovor bio je „Mojoj obiteli i meni to se ne može dogoditi“.
 
Uvod u CHAT i ovog četvrtka imali su odlični glumci Kazališta 21, a publiku je zabavljao band iz Zagreba „Angelus.“
 

Kontakt

NOVI SVIJET
udruga za djecu i mlade

Trg grada Heidenheima 1
44000 Sisak, Hrvatska

t: 044 536 574

e: info@novi-svijet.hr

Posjetite nas na društvenim mrežama

Impressum

Tekstovi, fotografije, video i audio: Novi svijet
Idejni koncept i oblikovanje: Novi svijet

Svi sadržaji objavljuju se u najboljoj namjeri.
Objavljivač ne odgovara za bilo koji oblik prenošenja ili interpretacije.

web development @ ČuBraD
copyright @ Novi svijet 2024